We vertalen onze kennis en ervaring naar praktische trainingen, workshops, e-learnings, coaching en advies.

Iets voor jou?

Hoe kun je effectief studeren?

De zomervakantie is voorbij, het is weer tijd om ons brein weer aan te slingeren en onze studieboeken af te stoffen. En hoppa, we gaan ook weer lekker aan het werk. Brengen de kids nog even naar hobby’s en schoolvriendjes, lopen wat feestjes af en genieten volop van de laatste zomerzon. En ach… die studie. Die volgen we wel even tussendoor. Toch?

Studeren lijkt soms een hele uitdaging in het drukke (gezins)leven. Hoe plan je hier tijd voor in en hoe maak je überhaupt zin om te starten? Voor iedereen met opstartproblemen hebben we zes tips die helpen jouw studie effectief op te pakken. Zodat jij jouw studiedoelen voor het komende jaar behaalt.

1. Kies een passende opleiding of training

Het is misschien een inkoppertje: maar kies een opleiding of training die bij je past. Dat maakt het studeren zoveel leuker en makkelijker. Juist nu het zomer is kom je vaak tot nieuwe inzichten. Dit komt door de tijd die je hebt voor ontspanning en door de afstand van de dagelijkse sleur. Een mooi moment om na te denken over je toekomst en jezelf eens goed aan de tand te voelen.

Stel jezelf de juiste vragen

Word je blij van wat je doet? Kun je je talenten voldoende benutten en wat kun je doen om je loopbaan eventueel bij te stellen? Door deze vragen te beantwoorden krijg je inzichtelijk wat je wil en welke leerbehoefte je nog hebt. Weet je zeker dat je in de juiste functie zit, dan kun je jezelf afvragen welke opleiding bij jouw werkzaamheden of beroep past. Wat brengt deze opleiding jou voor de toekomst en wat levert het op? Lijkt het je interessant?

Laat jezelf goed informeren

Win informatie in over de opleiding of training die jou interessant lijkt. Zo weet je wat er van je verwacht wordt. Zijn er trainingen die je ‘moet’ doen om werkzaam te kunnen blijven in je functie? Zoek dan de uitdaging door je te laten informeren over de meerwaarde voor jezelf als professional: ‘What’s in it for me?’ Het belangrijkste bij deze stap is dat je een opleiding vanuit je eigen motivatie doet: je wilt zelf leren, omdat het jezelf wat brengt!

2. Breng de opbouw van opleiding in kaart

Zorg er bij het kiezen van een opleiding voor dat je op de hoogte bent van de opbouw. Dit is belangrijk voor je planning. Zorg dat je helder hebt wat er van je verwacht wordt en wanneer. Zet de geplande lesmomenten (fysiek of online) in je agenda en zorg dat je hier zoveel mogelijk bij aanwezig bent. Door ze op voorhand in te plannen kun je hier voorbereid aan deelnemen en haal je meer leerrendement uit de lessen.

3. Gebruik een agenda

Ken je het nog? De mooie agenda die je op de middelbare school volkliederde met kleine tekeningen (en werkzaamheden)? De gewoonte om je studie te plannen werd ons niet voor niets zo vroeg aangeleerd. Als je alle activiteiten erin zet, krijg je een goed overzicht. Dat geeft rust in je hoofd en je bent je er sneller van bewust wanneer je echt moet beginnen met studeren, schrijven, etc.

Maak een haalbare planning

Het maakt niet uit of het een papieren of digitale agenda is; een goed haalbare planning is belangrijk. Ga allereerst na hoeveel tijd je nodig denkt te hebben voor jouw studie. Kijk vervolgens op welke momenten je wekelijks tijd en ruimte hebt om te werken aan je studie. Probeer vaste momenten te vinden, zodat je een routine kunt maken van het studeren. Verder plan je alle colleges, opdrachten en deadlines in, net als jouw studieonderdelen.

Structureer lesstof

Om kennis en vaardigheden in je langetermijngeheugen op te slaan, is het beter om continu informatie tot je te nemen in plaats van alles in keer te leren. Behandel de lesstof gestructureerd en plan jouw activiteiten wekelijks in.

4. Maak lesstof visueel

Soms helpt het om lesstof visueel te maken. Teken onderlinge verbanden en/of laat bepaalde structuren terugzien. Begrippen kun je bijvoorbeeld weergeven met een symbool, woord of een korte zin. Zo’n visueel plaatje of samenvatting geeft je overzicht en helpt bij het aanleren en onthouden van de stof.

5. Studeer in een rustige omgeving

Een comfortabele temperatuur, goed licht (bij voorkeur daglicht) en weinig afleiding van geluiden en bijvoorbeeld je telefoon, zijn belangrijke factoren om rustig te kunnen studeren.

6. Zorg ervoor dat je vitaal bent.

Lichamelijk fit blijven door gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen is prima! Studeren is ook topsport, dus wissel beweging af met studie maar overdrijf het niet. Zorg dat je hoofd leeg is van alles wat je nog moet doen. Houd hierbij rekening met je planning. Doe bijvoorbeeld eerst praktische zaken of houd een to-do lijstje bij, zodat dit je tijdens het leren niet meer bezighoudt.

Persoonlijk ontwikkeladvies

Vind je het lastig om jezelf een weg te banen door het opleidingsoerwoud? Wil je weten welke studie, leervorm (flexibel studeren, klassikaal, online) en leerroute (BBL, 3e-leerweg of BOL) het best bij jou passen? Schakel dan de hulp in van onze opleidingsexperts. Zij kunnen je veel vertellen over de mogelijkheden en brengen je een stap verder richting de opleidingskeuze die bij jou past.